Academy of Nutrition and Dietetics uudisti lausuntonsa kasvisruokavalioista

28.11.2016
Arvostettu ravitsemusasiantuntijoiden järjestö Academy of Nutrition and Dietetics (entiseltä nimeltään American Dietetic Association) julkaisee aika ajoin kasvisruokavalioista koosteen ”position paper”, johon on koottu se, mitä tieteessä on siihen mennessä tutkittu aiheesta. Uusin Position paper julkaistiin marraskuussa 2016.

Uutta verrattuna edelliseen, vuonna 2009 julkaistuun koosteeseen on mm. ympäristönäkökulma. Kasvisruokavaliot eivät ole ainoastaan terveellisempiä kuin sekaruokavalio, vaan myös kestävämpiä ympäristön kannalta. Esimerkiksi vegaaniruokavaliossa kasvihuonepäästöt ovat yli 50 % pienemmät verrattuna sekaruokavalioon.

Kasvisruokavaliot, vegaaniruokavalio mukaan lukien, sopivat kaikissa elämänvaiheissa ja tuovat mukanaan monia terveydellisiä etuja. Kasviruokavalioiden parantavasta vaikutuksesta monien sairauksien hoidossa puhutaan entistä varmemmalla äänenpainolla. Uusi tutkimustieto on myös paljastanut eroja eri kasvisruokavalioiden tehosta sairauksien ennaltaehkäisyssä. Vegaaniruokavalio on tutkimuksissa osoittautunut kaikkein tehokkaimmaksi mm. ylipainon, sydänsairauksien, verenpaineen ja tyypin 2 diabeteksen ehkäisyssä.

Academy of Nutrition and Dieteticsin uudessa lausunnossa on annettu entistä enemmän täsmällisiä suosituksia. Esimerkiksi raskaana oleville suositellaan nyt rautaa 30 mg/vrk ja jodia 150 µg/vrk. D-vitamiinilisää suositellaan käytettäväksi silloin kuin sitä ei saada auringosta tai riittävästi täydennetyistä tuotteista, mikä tilanne on Suomessa talviaikaan. Virallisten D-vitamiinisuositusten sijaan mainitaan, että jotkut asiantuntijat suosittelevat D-vitamiinin päivittäiseksi määräksi 25 – 50  µg.
27.03.2024Luennoin Klaukkalassa 24.4.2024 klo 18
23.11.2022Nyt saatavilla lahjakortteja ravitsemusterapiaan!
12.10.2022Ostitko apteekista oikeanlaisen jodipillerin?
29.09.2021Vegaanilapsia tutkittiin Puolassa ja Saksassa
26.04.2021Tarjoan ravitsemusterapiaa etänä
06.02.2021What kind of conclusions can be made of a study of six vegan children?
22.01.2021Suomessa tutkittiin kuusi vegaanilasta
26.11.2020Brittiläisillä vegaaneilla suurempi luunmurtumariski - painolla oli merkitystä
07.04.2020Ikääntyneiden ruokasuositus saa vegaanin toivomaan päivitettyä painosta
29.12.2018Kirjani on tullut painosta
09.10.2018Vantaalla kokeillaan vegaaniruoan tarjoamista
16.08.2018Vegaaniäitien maidossa yhtä paljon B12-vitamiinia ja DHA:ta kuin muidenkin
15.08.2018Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta linjasi: vegaaniruoan evääminen tai siitä lisämaksun pyytäminen päiväkotilapsilta syrjintää
05.07.2018Punainen liha saattaa lisätä endometrioosin riskiä
07.06.2018Suomalaisten taaperoiden D-vitamiinipitoisuudet mitattiin - johtopäätöksiä ei voi soveltaa vegaaneihin
09.05.2018Tanskalaisvegaaneilla puutetta D-vitamiinista ja usealla lisäkilpirauhashormoni koholla
09.04.2018Vitamiinimerkinnät johtavat harhaan
16.03.2018Miksi nostin B12-vitamiinisuositustani
23.01.2018Varhaiskasvatuksen ruokasuositus jätti kuntien päätettäväksi, saako vegaanilapsi ruokaa
25.01.2017Uusi kouluruokailusuositus suosii kasvisruokaa, mutta ei takaa ruokaa vegaanille
28.11.2016Academy of Nutrition and Dietetics uudisti lausuntonsa kasvisruokavalioista
06.04.2016Eurooppalaisista 40 % kärsii D-vitamiinin puutteesta - osuus on paljon suurempi kuin suomalaisilla vegaaneilla
02.04.2016Vegaaniruokavalio on sekä ilmastoystävällisin että terveellisin
31.03.2016Enemmistöllä sivuillani käyneistä D-vitamiinin saanti hyvällä mallilla
22.03.2016Suomalaisilla vegaaneilla petrattavaa jodin ja D-vitamiinin saannissa − joillakin myös kasvisten syönnissä