Ravitsemussuositukset - tiedettä vaiko politiikkaa?
12.3.2016 (päivitetty 9.5.2020)
Ravitsemussuositukset herättävät
aika ajoin keskustelua ja tunteita. Murskaavin kritiikki suosituksia kohtaan tuntuu tulevan usein personal trainereilta, karppaajilta ja
ravintoterapeuteilta*, joilta puuttuu ravitsemustieteen koulutus. Tuskin kenellekään juolahtaisi mieleen kysyä minulta asiantuntevia neuvoja ortopediasta, mutta ei voi kuin ihmetellä sitä itsevarmuutta, millä esimerkiksi ortopedi Antti Heikkilä jakaa ravitsemusneuvoja vailla alan koulutusta. Ei ihme, että maallikko on hämillään erilaisten mielipiteiden ja tutkitun tiedon ristitulessa.
Tarkoitukseni on tässä avata ravitsemussuositusten taustoja: ketkä niitä laativat, keitä varten ja ovatko ne aina sovellettavissa myös vegaaniruokavalioon.
Suomalaiset suositukset laatii valtion ravitsemusneuvottelukunta, jonka voisi loogisesti olettaa kuuluvan Sosiaali- ja terveysministeriön alaisuuteen. Mutta ei, ravitsemusneuvottelukunnan nimittää Maa- ja metsätalousministeriö - mikä herättää heti kriittisen ajatuksen siitä, keiden kaikkien intressejä suosituksissa huomioidaan.
Soveltuvatko kaikki suositukset kasvissyöjille?
Suositusten laatiminen ja julkaiseminen on pitkä prosessi. Hyvin usein tietoja ravintoaineiden tarpeista on saatu koe-eläimillä tehdyistä tutkimuksista, joissa muun muassa aiheutetaan tahallisesti puutosoireita eläimille.
Silloinkin kun tiedot perustuvat ihmisistä saatuihin tuloksiin, ne pohjautuvat keskivertoihmisen eli sekasyöjän ravitsemukseen. Esimerkiksi kalsiumsuosituksen soveltaminen vegaaneille on ongelmallista. Kalsiumin tarve määritellään kalsiumtasapainotutkimuksilla, joissa yksinkertaisesti mitataan, millä määrällä kalsiumia eritetty kalsium ja kalsiumin saanti ovat tasapainossa (6). Näissä tutkimuksissa tutkittavat ovat useimmiten länsimaisia elämäntapoja noudattavia keskivertosekasyöjiä, jotka syövät paljon eläinproteiinia ja kasviksia usein liian vähän. On hyvin vähän syytä olettaa, että tällaiset suositukset pätisivät sellaisenaan vegaaneilla, sillä eläinproteiini aiheuttaa kalsiumhävikkiä. Eläinproteiinin vaikutus kalsiumin tarpeeseen voidaan laskea matemaattisella kaavalla, minkä perusteella WHO onkin luonnostellut pienemmän kalsiumsuosituksen (750 mg) niille, jotka syövät eläinproteiinia vähemmän (7). Professori Amy Lanoun mielestä noin 500 mg päivittäinen kalsiumin saanti on riittävä kasvissyöjille ja vegaaneille (8). Itse suosittelen kuitenkin vähintään 550 mg saantia, perustuen EPIC-Oxford -tutkimukseen, jossa vegaaneilla havaittiin suurempi murtumariski, mikäli he saivat kalsiumia alle 525 mg päivässä (9). Kalsiumsuositukset vaihtelevat paljon maittain, alkaen Japanin 650 mg:sta (10) päättyen USA:n 1000 mg:aan (11).
B12-vitamiini suosituskaan ei sovellu aivan sellaisenaan vegaaneille, vaikka fysiologinen tarve vitamiinille onkin sama. Vegaaneilla saantilähteet ovat erilaiset, ja siksi vegaanijärjestöt ovat laatineet omia ohjeita riittävän B12-vitamiinin turvaamiseksi.
Sinkin suhteen suomalaisissa suosituksissa (3) suositellaan vegaaneille 25- 30 % suurempaa määrää kuin muille, koska yhtäältä eläinproteiini parantaa sinkin hyväksikäytettävyyttä ja toisaalta viljan fytiinihappo heikentää sitä. Sinkki ei kuitenkaan ole ollut vegaaneilla yleensä minkäänlainen ongelma. Sitä on runsaasti täysjyväviljatuotteissa ja palkokasveissa.
Markkinavoimia
Oman värinsä ravitsemussuosituksiin antavat maatalouspolitiikka ja taloudelliset intressit. Räikeimmillään suositusten pääsyä julkisuuteen jarrutetaan poliittisten pyrkimysten takia, kuten tapahtui Englannissa vuonna 1979. Kun suosituksia laatinut työryhmä yritti vähentää rasvan saantia kokonaisenergiasta 30 %:iin, mikä on suositus nykyisin, sikäläinen sosiaali- ja terveysministeriö jarrutti projektia jo valmistumisvaiheessa. Suositusten valmistuttua hallitus sanoutui irti raportista ja rajoitti sen jakelua (1).
Politiikka ja eläintuottajien intressit jylläävät vahvoina tänäkin päivänä. Eläinteollisuus yrittää vaikuttaa sinne, missä ikinä tehdäänkin ravitsemuspolitiikkaa. Tämän on saanut kokea Ruotsi, joka on jo vuodesta 2006 alkaen yrittänyt laatia suosituksia ekologisesta ruokavaliosta (12). Ensin suositukset tyrmäsi Euroopan unioni, jonka mielestä lähiruokaan kannustaminen suosi ruotsalaisia tuottajia. Sitten uudelleen muotoillut suositukset eivät miellyttäneet Ruotsin hallitusta, jonka mielestä ne olivat vapaakaupan vastaisia. Äänekkäimmin ympäristöystävällisiä suosituksia on vastustanut meijeriteollisuus, joka kokee uhaksi lehmänmaidon korvaamisen kasvimaidoilla. Ruotsi kuitenkin sai suositukset julkaistua vihdoin 2015. Yhdysvalloissa ekologisten suositusten vastustus on ollut niin vahvaa, että hankkeesta on luovuttu.
Ainakin Suomessa eläinteollisuus on erikoistunut toimimaan yhdistysten kautta - mikä saa markkinoinnin näyttämään ikään kuin kansanterveysvalistukselta. Itse olen saanut neuvolassa Maito ja Terveys ry:n tekemän "Lapsi ja maito, kasvava lapsi tarvitsee maitoa" -esitteen. Joku toinen on saanut Lihatiedotusyhdistys ry:n oppaan. Tiedotus on harhaanjohtava sana, sillä kyseisen yhdistyksen hallituksessa toimii lihatalojen edustajia ja yhdistyksen tarkoitus on edistää lihansyöntiä.
Eläinteollisuus on myös tekevinään tiedettä. American Journal of Clinical -lehti julkaisi hiljattain tanskalaisen tutkimuksen (13), jonka oli kokonaan rahoittanut meijeriteollisuus. Tutkimustulos olikin varmasti meijeriteollisuuden mieleen, sillä tutkijoiden johtopäätös oli, että runsaasti tyydyttynyttä rasvaa sisältävä ruokavalio on vähemmän haitallinen sydänterveydelle, kuin vähän rasvaa, mutta runsaasti hiilihydraatteja sisältävä ruokavalio. Pian lehti julkaisi kuitenkin tutkimustuloksen kyseenalaistavan vastineen (14). Näin tulos saatiin aikaan, kirjoittaa Peter Marckmann vastineessaan: tyydyttynyttä rasvaa sisältävään ruokavalioon lisättiin terveellisiä ainesosia ja vastaavasti runsashiilihydraattiseen ruokavalioon mahdollisimman epäterveellisiä osia. Eläinrasvadieetistä oli esimerkiksi tehty erittäin kuitupitoinen, niin että kuitua oli lähes kaksinkertainen määrä tavanomaiseen länsimaiseen ruokavalioon verrattuna. Samoin eläinrasvan oheen lisättiin pähkinöitä, rypsiöljyä ja auringonkukkaöljyä, jotka kaikki alentavat huonoa LDL-kolesterolia. Vähärasvaiseen ja runsashiilihydraattiseen ruokavalioon, minkä haluttiinkin näyttävän tutkimuksessa huonolta, sen sijaan lisättiin kovaa kookosrasvaa, mikä puolestaan nostaa LDL-kolesterolia. Siitä tehtiin myös vähäkuituinen suosimalla yksinkertaisia sokereita hiilihydraatin lähteinä.
Edistysaskelia
Jos suosituksia tehtäisiin tiede edellä, kansalaisille suositeltaisiin ensisijaisesti kasvisruokaa (15,16). Paljon edistystä on kuitenkin tapahtunut sitten 2000-luvun alun, jolloin aloitin itse ravitsemustieteen opiskeluni. Ei silloin kukaan puhunut lihansyönnin rajoittamisesta ja palkokasvit oli varattu vain kasvissyöjille lihaa korvaamaan. Vuoden 2014 suosituksissa (3) lihan ja lihavalmisteiden käyttöä suositellaan vähentämään ja lisäämään palkokasvien käyttöä.
Lautasmallit, ruokaympyrät ja -pyramidit lihoineen, kaloineen ja lehmänmaitoineen ovat kuitenkin iskostuneet ihmisten mieliin niin hyvin, että moni luulee olevan terveellistä tai jopa välttämätöntä syödä eläimiä päivittäin, jopa joka aterialla. Tämän osoitti hyvin vuonna 2010 käyty keskustelu koulujen kasvisruokapäivästä Helsingissä. ”Sekaruoka on suositus, josta pidetään kiinni”, jyrähti silloinen Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen johtaja ja tuolloin Valtion ravitsemusneuvottelukunnan puheenjohtajana toiminut Pekka Puska keskusteluun (17). Kyseessä oli yksi kasvisruokapäivä viikossa, ei koululaisten pakottaminen kasvissyöjiksi.
Academy of Nutrition and Dietetics, entiseltä nimeltään American Dietetic Association totesi jo vuoden 1997 kannanotossaan (18) vegaaniruokavalion sopivan kaikissa elämänvaiheissa, niin raskauden, imetyksen kuin lapsuudenkin aikana. Valtion ravitsemusneuvottelukunnalta meni asian myöntämiseen lähes 20 vuotta, mutta 2016 uusituissa lasten ravitsemussuosituksissa se vihdoin tapahtui (19). Vegaaniruokavaliota on käsitelty uudessa suosituksessa asiantuntevasti ja oppaassa julkaistiin myös vegaanin lautasmalli.
Vegaani- ja muiden kasvisruokavalioiden osaamisessa ja esimerkiksi kasvikunnan proteiinin lähteiden ymmärtämisessä on kuitenkin vielä parantamisen varaa Suomessa. Tämä näkyy virallisessa ruokapyramidissa, jossa palkokasvit löytyvät kasvislohkosta lähinnä suurennuslasilla katsoen, vaikka niiden pitäisi olla muiden proteiinipitoisten ruokien kanssa samassa kategoriassa. Vertailukohteeksi sopii vaikkapa autralialainen ruokapyramidi jossa soijamaitopurkki seisoo tasavertaisena lehmänmaitopurkin rinnalla ja linssit, pavut ja tofu ovat hyvin esillä proteiiniruokien ryhmässä.
Minne katosivat lähdeviitteet?
Valtion ravitsemusneuvottelukunta korostaa usein, miten suositukset perustuvat laajaan tieteelliseen näyttöön. Tämän vakuuttelun kanssa on ristiriidassa omituinen kehityssuunta, joka ei lakkaa ihmetyttämästä minua. Minne lähdeviitteet ovat kadonneet? Vuoden 1998 suomalaisissa ravitsemussuositusten lopussa on kirjallisuusosio, josta löytyy satoja lähdeviitteitä (20). Vuoden 2005 suosituksissa (21) lähdekirjallisuus on typistynyt 13 lähdeviitteeseen ja viiteen nettilinkkiin. Uusimmissa suosituksissa (3) lähdeviitteiden määrä on pyöreät nolla.
Samoin on käynyt lasten suosituksille. Vuoden 2004 suosituksessa lähdeviitteitä on muutamasta kymmeneen kutakin lukua kohden (22) mutta vuoden 2016 suosituksissa ei enää yhtään.
Kuva 1: Ravintoaineiden tarve jakautuu gaussin käyrän mukaisesti kuten monet muutkin ihmisen ominaisuudet. a = ravintoaineen pienin tarve eli AI, b = väestöryhmän keskimääräinen tarve eli AR, c = ravintoaineen suositeltava saanti eli RDA tai RI
* Ravintoterapeutti on nimike, jota kuka tahansa voi käyttää, jos siltä tuntuu. Sen sijaan
ravitsemusterapeutti on suojattu nimike, jota voi käyttää vain henkilö, joka on suorittanut yliopistossa ravitsemusterapeutin pätevyyden.
Lähteet:
15. Academy of Nutrition and Dietetics: Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: Vegetarian diets. Journal of the Academy of Nutriton and Dietetics 2016;119: 1970-80.
23. Ludwig DS, Willet WC. Three daily servings of reduced-fat milk, An evidence-based recommendation? JAMA Pediatrics 2013;167:788-789.
24. Lanou AJ. Bone health in children, guidelines for calcium intake should be revised. British Medical Journal 2006;333:763-764