Ruokavalion koostaminen
3.3.2016 (päivitetty 1.6.2022)
Vegaani, sekasyöjä tai jotain siltä väliltä - ruokavalioon
katsomatta me kaikki tarvitsemme ruoastamme energiaa ja samoja ravintoaineita.
Vegaaniruokavaliossa ei lopultakaan ole kyse sen ihmeellisemmästä asiasta, kuin
siitä että joitain ravintoaineita saadaan hieman eri lähteistä.
Yksi suosikeistani on ravitsemusterapeutti Virginia Messinan ruokaympyrä The Plant Plate. Toisin kuin joissain ruokavaliomalleissa, tässä ei ole erikseen kalsium -ryhmää, koska hyviä kalsiumin lähteitä löytyy lähes jokaisesta ruokaryhmästä. Hedelmien joukosta esimerkiksi viikunat, kasvisryhmästä parsakaali, pähkinöistä ja siemenistä tahini ja mantelit sekä palkokasvien ryhmästä vaikkapa tofu ja kalsiumilla täydennetty soijamaito. Kalsiumtäydennetty kasvimaito ei toki ole pakollinen ruokajuoma. Eihän muualla maailmassa edes ole sellaista maitoa ruokajuomana -kulttuuria kuin Suomessa. Kalsiumilla täydennetyt elintarvikkeet, kuten kasvimaidot ja -jogurtit, helpottavat kuitenkin vegaanin kalsiumin saantia.
Vegaaniruokavalio ei ole rasvaton, mitä kuvaa amerikkalaisen kollegani oliiviöljypullo ruokaympyrän vieressä. Rasvaa tarvitaan sekä energiaksi, rasvaliukoisten vitamiinien kuljettajaksi että välttämättömien rasvahappojen lähteeksi. Itse suosittelen rypsiöljyä päivittäiseen käyttöön, sillä siinä on runsaasti omega-3 sarjan välttämätöntä rasvahappoa, alfalinoleenihappoa - toisin kuin oliiviöljyssä, vaikka muuten terveellinen öljy sekin on. Vaaleansinisissä ympyröissä olevat numerot ovat päivittäisiä annosmääriä, mutta Messina muistuttaa niiden olevan minimimääriä. Useimmat tarvitsevat annoksia enemmän saadakseen riittävästi energiaa.
Aterian voi koostaa lautasmallia mukaillen siten, että puolet lautasesta on kasviksia ja neljännes jotain hiilihydraattipitoista: perunaa, pastaa, riisiä tai muuta viljatuotetta. Nämä ovat tärkeitä energian lähteitä, eikä niitä ole syytä vältellä. Hyvät kuitupitoiset hiilihydraatit kuuluvat olennaisena osana terveelliseen ruokavalioon, toisin kuin pelkkää tyhjää energiaa sisältävä sokeri. Viljatuotteissa on myös proteiinia, kivennäisaineita ja B-ryhmän vitamiineja. Neljännes lautasesta on jotain proteiinipitoista: papuja, herneitä, linssejä, pähkinöitä, siemeniä ja esimerkiksi helppokäyttöisiä soijarouheita ja suikaleita. Näitä käytetään lihan, kalan, munien ja maitotuotteiden tilalla. Lisäksi jokaisella aterialla on hyvä olla jotain rasvaa: esimerkiksi kasvimargariinia leivän päällä tai öljypohjainen salaatinkastike.
Vegaaniruokavalio on ravitsemuksellisesti riittävä ja terveyttä edistäviä kaikissa ikävaiheissa. Vegaanilapsen ruoka koostetaan samojen periaatteiden mukaan, kuin aikuistenkin. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) julkaisemissa ruokasuositukssa (1) on vegaanin lautasmalli. Proteiini korostuu hieman enemmän tässä THL:n lautasessa, sillä kasviproteiinin osuus on siinä kolmannes. Toinen kolmannes on juures-, peruna- tai viljalisäkettä ja viimeinen kolmannes tuoreita ja kypsiä kasviksia.
Säännöllinen ateriarytmi on hyväksi paitsi ylipainon ehkäisyssä, myös hammasterveydelle. Liian pitkät ateriavälit johtavat helposti naposteluun ja liikasyömiseen. Oman rytmin mukaan on hyvä syödä 4 - 6 ateriaa päivässä, 3 - 4 tunnin välein. Esimerkiksi aamupala, lounas, päivällinen, iltapala ja tarvittaessa 1- 2 välipalaa.
Lähde:
1.Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) 2019. Syödään yhdessä – ruokasuositukset lapsiperheille. http://www.julkari.fi/handle/10024/137459