Vitamiinimerkinnät johtavat harhaan

09.04.2018

Elintarvikkeisiin lisätty ja joskus niiden sisältämä luontainen ravintoaineiden määrä on merkitty tuotteeseen. Usein tämän määrän vieressä on prosenttiosuus, jonka kerrotaan olevan prosenttia viitearvosta tai vertailuarvosta – tämä tarkoittaa siis vertailua suositeltavaan, päivittäiseen saantiin.

Useimpien vitamiinien ja kivennäisaineiden osalta saantisuosituksiin vertaileva prosenttiluku on ajan tasalla. Sen sijaan D-vitamiinin määrä oli ilmoitettu tuotteissa siten, ikään kuin D-vitamiinin saantisuositus olisi 5 µg/vrk. Näin on esimerkiksi margariineissa, kasvi- ja lehmänmaidoissa, joihin D-vitamiinia täydennetään. Sama ilmiö toistuu apteekin D-vitamiinivalmisteissa.

Joskus muinoin D-vitamiinisuositus on ollutkin näin vähän, mutta Suomessa se nostettiin viidestä mikrogrammasta jo vuonna 2005 ja on nykyään 10 µg/vrk. EFSA (European Food Safety Authority) päivitti vuonna 2016 D-vitamiinisuosituksensa 15 µg:aan päivässä.

D-vitamiinin pakkausmerkinnät johtavat näin kuluttajaa harhaan: desin kasvi- tai lehmänmaitoa juonut voi ajatella saaneensa jo viidenneksen päivä saantisuosituksesta kun todellisuudessa yksi mikrogramma D-vitamiinia on vasta kymmenesosa tai viidestoistaosa. Eviran vuonna 2013 julkaisemassa ravitsemuksellisen täydentämisen ohjeessa 17059/1 todetaan, että lisättyjen vitamiinien ja kivennäisaineiden määrät tuotteessa on oltava sellaisia, ettei kuluttaja tule harhaanjohdetuksi liian vähäisellä tai merkityksettömällä täydentämisellä. Eikö kuluttajaa johdeta harhaan, jos hän luulee D-vitamiinin saantisuosituksen olevan 5 µg/vrk?

Samaisesta Eviran ohjeesta löytyy selitys ilmiölle. Ravintoainetäydennyksiä on vertailtava vertailuarvoihin, mitkä löytyvät Euroopan parlamentin ja neuvoston ravintoarvomerkintäasetuksesta N:o 1169/2011. Tässä vuonna 2011 annetussa asetuksessa D-vitamiinin vertailuarvo on todellakin vain 5 µg. Samoin folaatin vertailuarvo on vain 200 µg, kun nykyään hedelmällisessä iässä oleville naisille suositellaan 400 µg/vrk ja muillekin 300 µg/vrk. Vaikka asetus ei ole tämän vanhempi, sen D-vitamiinivertailuarvo on käsittämättömän vanha ja johtaa joka päivä pakkausmerkintöjä lukevia kuluttajia harhaan.

 

 

 

 

27.03.2024Luennoin Klaukkalassa 24.4.2024 klo 18
23.11.2022Nyt saatavilla lahjakortteja ravitsemusterapiaan!
12.10.2022Ostitko apteekista oikeanlaisen jodipillerin?
29.09.2021Vegaanilapsia tutkittiin Puolassa ja Saksassa
26.04.2021Tarjoan ravitsemusterapiaa etänä
06.02.2021What kind of conclusions can be made of a study of six vegan children?
22.01.2021Suomessa tutkittiin kuusi vegaanilasta
26.11.2020Brittiläisillä vegaaneilla suurempi luunmurtumariski - painolla oli merkitystä
07.04.2020Ikääntyneiden ruokasuositus saa vegaanin toivomaan päivitettyä painosta
29.12.2018Kirjani on tullut painosta
09.10.2018Vantaalla kokeillaan vegaaniruoan tarjoamista
16.08.2018Vegaaniäitien maidossa yhtä paljon B12-vitamiinia ja DHA:ta kuin muidenkin
15.08.2018Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta linjasi: vegaaniruoan evääminen tai siitä lisämaksun pyytäminen päiväkotilapsilta syrjintää
05.07.2018Punainen liha saattaa lisätä endometrioosin riskiä
07.06.2018Suomalaisten taaperoiden D-vitamiinipitoisuudet mitattiin - johtopäätöksiä ei voi soveltaa vegaaneihin
09.05.2018Tanskalaisvegaaneilla puutetta D-vitamiinista ja usealla lisäkilpirauhashormoni koholla
09.04.2018Vitamiinimerkinnät johtavat harhaan
16.03.2018Miksi nostin B12-vitamiinisuositustani
23.01.2018Varhaiskasvatuksen ruokasuositus jätti kuntien päätettäväksi, saako vegaanilapsi ruokaa
25.01.2017Uusi kouluruokailusuositus suosii kasvisruokaa, mutta ei takaa ruokaa vegaanille
28.11.2016Academy of Nutrition and Dietetics uudisti lausuntonsa kasvisruokavalioista
06.04.2016Eurooppalaisista 40 % kärsii D-vitamiinin puutteesta - osuus on paljon suurempi kuin suomalaisilla vegaaneilla
02.04.2016Vegaaniruokavalio on sekä ilmastoystävällisin että terveellisin
31.03.2016Enemmistöllä sivuillani käyneistä D-vitamiinin saanti hyvällä mallilla
22.03.2016Suomalaisilla vegaaneilla petrattavaa jodin ja D-vitamiinin saannissa − joillakin myös kasvisten syönnissä