Ikääntyneiden ruokasuositus saa vegaanin toivomaan päivitettyä painosta

07.04.2020

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja Valtion ravitsemusneuvottelukunta julkaisivat Vireyttä seniorivuosiin – ikääntyneiden ruokasuosituksen 31.3.2020.

Positiivista on, että suosituksessa on otettu huomioon se mahdollisuus, että ikääntynyt voi olla myös vegaani. Kasviproteiinit on useimmiten mainittu vaihtoehtona eläinproteiinille. Jopa aterian lisukkeissa täydennetty kasvimaito on vaihtoehtona lehmänmaidolle. Suosituksessa kasviperäisistä proteiinin lähteistä mainitaan yleensä vain palkokasvit, yhdessä kohtaa herne- ja härkäpapujauhot. Varmasti terveellistä ja täyttävää, mutta kenties maistuvampia vaihtoehtoja löytyisi seitanista, hummuksesta, tofusta, muista soijatuotteista, nyhtökaurasta ja härkiksestä. Kaikki nämä mainitut proteiinin lähteet loistavat poissaolollaan suosituksessa, vaikka niitä suosituksen luonnosvaiheessa ehdotettiin lisättäväksi.

Joskus tarvitaan sosemaista ruokavaliota, ja tässä kohtaa kasviproteiinit on unohdettu täysin, vaikka esim. hienonnettu tofu, soijarouhe- ja jauho sekä pähkinätahnat- ja jauheet sopisivat hyvin soseruokiin. Ympärivuorokautisessa hoidossa oleville tarjottavan yöpalan kaikki esimerkit sisältävät lehmänmaitotuotteita, vaikka suosituksen luonnosvaiheessa laskin työryhmälle vegaanisen vaihtoehdon tähänkin.

Proteiinitaulukossa soijamaidon proteiinipitoisuus on oikein, eli saman verran kuin lehmänmaidossa. Sen sijaan aiemmin kirjassa vahvistetaan paikkansapitämätöntä proteiinimyyttiä väittämällä proteiinin tarpeen tyydyttämisen olevan hankalaa iäkkäillä vegaaneilla. Samassa yhteydessä väitetään virheellisesti soijatuotteiden sisältävän lehmänmaitoa vähemmän proteiinia.

Kirjan kuvitus ei tue suosituksen alussa esitettyä terveellisen syömisen tavoitetta punaisen lihan vähentämisen osalta. Niistä lautaskuvista, joissa ruokien raaka-aineet ovat ylipäätään tunnistettavsissa, ylivoimaisesti eniten oli liharuokia punaisesta lihasta, vain muutamassa kalaa ja yhdessä kuvassa pinaattikeitto.

Entä miten käy sitten, kun ikääntynyt vegaani ei enää pysty esim. muistisairauden vuoksi ilmaisemaan vakaumustaan? Nähtäväksi jää. Veganismi on lain suojaama vakaumus ja on tärkeää että ruokapalvelussa jatketaan eettisen vakaumuksen mukaista vegaaniruokavalion noudattamista,  vaikka henkilö ei enää kykenisi asiaa itse ilmaisemaan. Tämä tärkeä näkökulma puuttuu suosituksesta.

Ennen kuin itse olen ikääntyneenä vegaanina ympärivuorokautisen hoidon kynnyksellä, toivon hartaasti että tästä suosituksesta on ehditty ottaa useampikin päivitetty painos.
27.03.2024Luennoin Klaukkalassa 24.4.2024 klo 18
23.11.2022Nyt saatavilla lahjakortteja ravitsemusterapiaan!
12.10.2022Ostitko apteekista oikeanlaisen jodipillerin?
29.09.2021Vegaanilapsia tutkittiin Puolassa ja Saksassa
26.04.2021Tarjoan ravitsemusterapiaa etänä
06.02.2021What kind of conclusions can be made of a study of six vegan children?
22.01.2021Suomessa tutkittiin kuusi vegaanilasta
26.11.2020Brittiläisillä vegaaneilla suurempi luunmurtumariski - painolla oli merkitystä
07.04.2020Ikääntyneiden ruokasuositus saa vegaanin toivomaan päivitettyä painosta
29.12.2018Kirjani on tullut painosta
09.10.2018Vantaalla kokeillaan vegaaniruoan tarjoamista
16.08.2018Vegaaniäitien maidossa yhtä paljon B12-vitamiinia ja DHA:ta kuin muidenkin
15.08.2018Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta linjasi: vegaaniruoan evääminen tai siitä lisämaksun pyytäminen päiväkotilapsilta syrjintää
05.07.2018Punainen liha saattaa lisätä endometrioosin riskiä
07.06.2018Suomalaisten taaperoiden D-vitamiinipitoisuudet mitattiin - johtopäätöksiä ei voi soveltaa vegaaneihin
09.05.2018Tanskalaisvegaaneilla puutetta D-vitamiinista ja usealla lisäkilpirauhashormoni koholla
09.04.2018Vitamiinimerkinnät johtavat harhaan
16.03.2018Miksi nostin B12-vitamiinisuositustani
23.01.2018Varhaiskasvatuksen ruokasuositus jätti kuntien päätettäväksi, saako vegaanilapsi ruokaa
25.01.2017Uusi kouluruokailusuositus suosii kasvisruokaa, mutta ei takaa ruokaa vegaanille
28.11.2016Academy of Nutrition and Dietetics uudisti lausuntonsa kasvisruokavalioista
06.04.2016Eurooppalaisista 40 % kärsii D-vitamiinin puutteesta - osuus on paljon suurempi kuin suomalaisilla vegaaneilla
02.04.2016Vegaaniruokavalio on sekä ilmastoystävällisin että terveellisin
31.03.2016Enemmistöllä sivuillani käyneistä D-vitamiinin saanti hyvällä mallilla
22.03.2016Suomalaisilla vegaaneilla petrattavaa jodin ja D-vitamiinin saannissa − joillakin myös kasvisten syönnissä