Vegaaniäitien maidossa yhtä paljon B12-vitamiinia ja DHA:ta kuin muidenkin16.08.2018
Kaksi tutkimusta selvitti imettävien vegaaniäitien maidon koostumusta. Toisessa tutkimuksessa mitattiin B12-vitamiinpitoisuutta (1) ja toisessa rasvahappojen määrää (2). Ensiksi mainitussa tutkimuksessa oli mukana 29 vegaania, toisessa 26. Lisäksi kummassakin tutkimuksessa oli muita kasvisyöjiä ja sekasyöjiä, joihin tuloksia vertailtiin. B12-pitoisuuksissa ei ollut merkitseviä eroja eri ruokavalioita noudattaneilla, mutta yllättävää oli se, että ruokavaliosta riippumatta noin 20 %:lla pitoisuus oli matala. Tutkituista 29 vegaaniäidistä vain kaksi ei käyttänyt mitään B12-vitamiinilisää. Vegaaniäitien maidon DHA-pitoisuus oli niin ikään samalla tasolla muiden kasvissyöjien ja sekaruokaa syövien kanssa, joskin matalia pitoisuuksia löytyi yli 80 %:lta tutkittavista. Tutkimus korostaa rasvahappolisien merkitystä imetyksen aikana: vegaaniäideistä 27 % käytti EPA- tai DHA-lisää, mikä lienee nostanut heidän äidinmaitonsa pitoisuuden samalle tasolle muiden kanssa. Muita ruokavalioita noudattaneilla rasvahappolisien käyttö jäi alle 10 prosentin. Muilta osin vegaaniäitein maidon rasvahappokoostumus oli muita parempi. Se sisälsi eniten tyydyttymätöntä rasvaa ja vähiten tyydyttynyttä rasvaa ja trans-rasvahappoja. Vegaaniäitien maito sisälsi myös eniten omega-3 sarjan rasvahappoja.
|