Vantaa jättää vegaanilapset ilman ruokaa päiväkodeissa - allekirjoita kuntalaisaloite ruoan saamiseksi!

12.08.2018

Vantaan kaupunki on päättänyt, että Vantaalla ei tarjota vegaaniruokaa, eikä myöskään omaa ruokaa saa ottaa mukaan. Tämä asettaa vantaalaiset vegaaniperheet mahdottomaan tilanteeseen. Vantaan Sanomien (8.8.2018) haastattelussa yksi äiti kertoo, että päätöksen vuoksi hänen lapsensa ovat edelleen kotona. Toinen äiti kertoo, että henkilökunta on ystävällisesti suostunut siihen, että lapselle voidaan viedä eväät henkilökunnan tiloihin.

Varhaiskasvatuksen johtaja Sole Askola-Vehviläinen perustelee päätöstä sillä, että kaupunki noudattaa virallisia ravitsemussuosituksia. Tällaisia suosituksia ei ole missään olemassa, vaan virallisten suositusten mukaan huolellisesti koostettu vegaaniruokavalio sopii myös lapsille. Tänä vuonna julkaistussa varhaiskasvatuksen ruokasuosituksessa myös neuvotaan, miten ravitsemuksellisesti täyspainoinen vegaaniruoka toteutetaan. Suosituksen ongelmana on se, että vegaaniruoan tarjoaminen tai tarjoamatta jättäminen on jätetty kuitenkin kuntien päätettäväksi, mikä asettaa vegaaniperheet eriarvoiseen asemaan asuinpaikkakunnan mukaan.

Eväidentuontikieltoa perustellaan puolestaan kylmäketjun katkeamisella. Peruste on aivan tekaistu. Esimerkiksi Helsingissä vegaaniperheet toivat omat ruoat lapsilleen päiväkotiin ennen kuin vegaaniruokaa alkoi saada päiväkodista tämän vuoden alussa.

Varhaiskasvatuksen ateriat valmistaa Vantaalla Vantti. Sen puolesta vegaanisten aterioiden valmistaminen kyllä onnistuu, jos kaupunki niitä tilaa.

Varhaiskasvatuslain mukaan lapselle on järjestettävä päivähoidossa ravitsemustarpeet täyttävä, terveellinen ja tarpeellinen ravinto. Helsingissä yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta on linjannut syrjinnäksi sen, että vegaaniruokaa ei olla tarjottu tai siitä on peritty lisämaksu.

Vantaalla on nyt tehty kuntalaisaloite vegaaniruoan saamiseksi sekä päiväkoteihin että kouluihin. Voit allekirjoittaa aloitteet, mikäli asut Vantaalla tai omistat kunnassa sijaitsevaa kiinteää omaisuutta. Myös alle 18- vuotiaat voivat allekirjoittaa aloitteet. Jos aloitteen tekijöinä eli allekirjoittajina on vähintään kaksi prosenttia kunnan asukkaista, asia on otettava käsiteltäväksi kuuden kuukauden kuluessa asian vireille tulosta.

13.09.2018Liikkujan vegaaniruokavalio - Juuso Simpanen ja minä puhumme aiheesta 10.10.2018
16.08.2018Vegaaniäitien maidossa yhtä paljon B12-vitamiinia ja DHA:ta kuin muidenkin
15.08.2018Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta linjasi: vegaaniruoan evääminen tai siitä lisämaksun pyytäminen päiväkotilapsilta syrjintää
12.08.2018Vantaa jättää vegaanilapset ilman ruokaa päiväkodeissa - allekirjoita kuntalaisaloite ruoan saamiseksi!
05.07.2018Punainen liha saattaa lisätä endometrioosin riskiä
07.06.2018Suomalaisten taaperoiden D-vitamiinipitoisuudet mitattiin - johtopäätöksiä ei voi soveltaa vegaaneihin
09.05.2018Tanskalaisvegaaneilla puutetta D-vitamiinista ja usealla lisäkilpirauhashormoni koholla
09.04.2018Vitamiinimerkinnät johtavat harhaan
16.03.2018Miksi nostin B12-vitamiinisuositustani
23.01.2018Varhaiskasvatuksen ruokasuositus jätti kuntien päätettäväksi, saako vegaanilapsi ruokaa

Siirry arkistoon »