Brittiläisillä vegaaneilla suurempi luunmurtumariski - painolla oli merkitystä

26.11.2020

Brittiläisessä EPIC-Oxford -seurantatutkimuksessa selvitettiin, mikä vaikutus eri ruokavalioilla ja luunmurtumariskiin. Tutkimus julkaistiin BMC Medicine -lehdessä marraskuussa 2020. Seurantatutkimuksen osallistujat on rekrytoitu vuosina 1993-2001. Tässä tutkimuksessa tutkittavia oli yhteensä 54898, joista vegaaneja oli 1982. Tutkittavat on jaoteltu ruokavalion mukaan neljään eri ryhmään: sekasyöjät, kalaa syövät pescovegetaristit, lakto-ovovegetaristit sekä vegaanit.

Tutkimuksen vegaanit olivat keskimäärin eniten fyysisesti aktiivia ja vähiten ylipainoisia muita ruokavalioita noudattaviin verrattuna. Ylipainoisten osuus oli suurin lihaa syövien ryhmässä. Vegaanien keskimääräinen kalsiuminsaanti oli 591 mg päivässä, kun muilla tutkituilla se ylitti 1000 mg.

Vegaaneilla oli suurin riski lonkka-, jalka- ja nikamamurtumiin sekä murtumiin ylipäänsä verrattuna sekasyöjiin. Myös pescovegetaristeilla ja lakto-ovovegetaristeilla lonkkamurtumien riski oli sekaruokaa syöviä suurempi. Kun painoindeksi huomioitiin sekoittavana tekijänä, vegaanien riski pieneni jonkun verran, mutta säilyi yhä merkitsevänä. Kaikkien murtumien osalta vegaanien riski vastasi vähän yli 19 murtumatapausta enemmän 1000 ihmistä kohden 10 vuoden kuluessa.

Tutkijat pohtivat kasvaneen riskin mahdollisiksi syiksi pienemmän painoindeksin lisäksi vähäisempää kalsiumin ja proteiinin saantia vegaaneilla. Vegaanien proteiinin osuus päivän kokonaisenergiasta oli kuitenkin tässä tutkimuksessa suositusten mukainen, 13,3 E-%. Aiemmassa EPIC-Oxford -tutkimuksessa havaittiin, että vegaanien luunmurtumariski ei ollut muita suurempi silloin, jos he saivat vähintään 525 mg kalsiumia päivässä. Kun riski vegaaneilla säilyi yhä tässä vuoden 2020 tutkimuksessa suurempana, vaikka kaikki nämä, paino, kalsium ja proteiini huomioitiin, niin syynä voi lisäksi olla jokin muu tekijä, mitä tässä tutkimuksessa ei huomioitu.

Vaihdevuosien hormonikorvaushoidolla on positiivinen vaikutus luustoon, ja sen käytössä tutkittavilla oli eroa. Vegaaneista vain 5,6 % käytti hormonikorvaushoitoa, kun sekasyöjistä 26,7 % käytti. Tätä eroa selittää myös se, että vegaanit olivat keskimäärin jonkun verran nuorempia.

Tutkimuksessa jäi varsin vähälle huomiolle D-vitamiini. EPIC-Oxford -seurannassa on kuitenkin aiemmin havaittu vegaaneilla kaikista matalin D-vitamiinin saanti ruoasta, millä saattaa olla myös vaikutusta. Yhteenvetona voi todeta, että jokaisen vegaanin on tärkeää huolehtia paitsi riittävästä kalsiumin, proteiinin ja D-vitamiinin saannista, niin myös pitää paino normaalilukemissa. Alipaino on haitallista luustoterveydelle.
22.01.2021Suomessa tutkittiin kuusi vegaanilasta
26.11.2020Brittiläisillä vegaaneilla suurempi luunmurtumariski - painolla oli merkitystä
07.04.2020Ikääntyneiden ruokasuositus saa vegaanin toivomaan päivitettyä painosta
29.12.2018Kirjani on tullut painosta
09.10.2018Vantaalla kokeillaan vegaaniruoan tarjoamista
16.08.2018Vegaaniäitien maidossa yhtä paljon B12-vitamiinia ja DHA:ta kuin muidenkin
15.08.2018Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta linjasi: vegaaniruoan evääminen tai siitä lisämaksun pyytäminen päiväkotilapsilta syrjintää
05.07.2018Punainen liha saattaa lisätä endometrioosin riskiä
07.06.2018Suomalaisten taaperoiden D-vitamiinipitoisuudet mitattiin - johtopäätöksiä ei voi soveltaa vegaaneihin
09.05.2018Tanskalaisvegaaneilla puutetta D-vitamiinista ja usealla lisäkilpirauhashormoni koholla

Siirry arkistoon »