Punainen liha saattaa lisätä endometrioosin riskiä

05.07.2018

Päivittäin punaista lihaa syövät naiset voivat sairastua endometrioosiin muita todennäköisemmin. Lisääntynyt riski liittyi punaisen lihan lisäksi teollisiin lihatuotteisiin kuten makkaroihin. Yhteys saattaa selittyä lihan hormonaalisilla vaikutuksilla. Näin todettiin yhdysvaltalaisessa seurantatutkimuksessa, johon osallistui 82 000 naista.

Punaista lihaa päivittäin nauttivien riski sairastua endometrioosiin oli noin 60 % suurempi kuin naisten, jotka söivät lihaa korkeintaan kerran viikossa. Myös teollisesti prosessoitujen lihatuotteiden päivittäinen syöminen liittyi suurentuneeseen sairastumisriskiin, mutta yhteys ei ollut yhtä voimakas. Tutkimus julkaistiin American Journal of Obstetrics and Gynecology –lehdessä (1) ja siitä uutisoi mm. Duodecim.

Endometrioosissa eli limakalvon sirottumataudissa kohdun limakalvon kaltaista kudosta esiintyy kohdun ulkopuolella. Pesäkkeet aiheuttavat kudokseen kroonisen tulehdusreaktion, alavatsakipuja, vuotohäiriöitä ja mm. yhdyntäkipua. Endometrioosia sairastaa noin joka kymmenes nainen ja se aiheuttaa lapsettomuutta.

Endometrioosi – hormonit – soija? Minulta on joskus kysytty myös soijasta endometrioosin yhteydessä. Asiaa ei ole tutkittu kovin paljon. Yksi tutkimus löytyy Japanista, jossa soijaa syödään ylipäätään paljon (2). Tämän tutkimuksen mukaan soijan fytoestrogeenipitoisuudet veressä vähensivät riskiä vaikeaan endometrioosiin, mutta eivät lievään tautiin. Tutkijoiden johtopäätös oli, että soijan fytoestrogeenit saattavat vähentää endometrioosin riskiä. Toisessa tutkimuksessa selviteltiin eri ruoka-aineiden yhteyttä endometrioosiin (3). Soijan merkitys siinä jäi epäselväksi, mutta tutkimuksen mukaan riskiä endometrioosiin saattavat lisätä punainen liha, transrasvahapot ja kahvi. Riskiä vähentäviä ruoka-aineita olivat puolestaan kasvikset ja omega-3 sarjan rasvahapot. Tutkimuksessa oli 79 endometrioosipotilasta.

Päinvastaisia tuloksia saatiin kolme tutkittavaa käsittävästä tapauskertomuksesta (4). Siinä endometrioosia (ja muita gynekologisia vaivoja) sairastavilla oireet paranivat, kun soija oli jätetty pois ruokavaliosta. Tunnettu soijatutkija Mark Messina tosin kommentoi tätä tutkimusta puutteelliseksi, koska siinä ei oltu esim. lainkaan määritelty, mikä on se runsas määrä soijaa, jota tutkittavat väittivät käyttävänsä (5).

 

1. Yamamoto A ym. A prospective cohort study of meat and fish consumption and endometriosis risk. American Journal of Obstetrics & Gynecology 2018;DOI:10.1016/j.ajog.2018.05.034

2. Tsuchiya M. ym.. Effect of soy isoflavones on endometriosis: interaction with estrogen receptor 2 gene polymorphism. Epidemiology 2007; 18: 402–408.

3. Parazzini ym. Diet and endometriosis risk: A literature review. Reproductive Biomedine Online 2013 Apr;26(4):323-36.

4. Chandrareddy A, ym..Adverse effects of phytoestrogens on reproductive health: a report of three case. Complementary Therapies in Clinical Practice 2008:14(2):132-5.

5. Messina M. The endometrial effects of isoflavones: a discussion paper. Complementary Therapies in Clinical Practice 2008:14(3):212-4)

26.04.2021Tarjoan ravitsemusterapiaa etänä
27.03.2024Luennoin Klaukkalassa 24.4.2024 klo 18
23.11.2022Nyt saatavilla lahjakortteja ravitsemusterapiaan!
12.10.2022Ostitko apteekista oikeanlaisen jodipillerin?
29.09.2021Vegaanilapsia tutkittiin Puolassa ja Saksassa
06.02.2021What kind of conclusions can be made of a study of six vegan children?
22.01.2021Suomessa tutkittiin kuusi vegaanilasta
26.11.2020Brittiläisillä vegaaneilla suurempi luunmurtumariski - painolla oli merkitystä
07.04.2020Ikääntyneiden ruokasuositus saa vegaanin toivomaan päivitettyä painosta
29.12.2018Kirjani on tullut painosta

Siirry arkistoon »