Punainen liha saattaa lisätä endometrioosin riskiä

05.07.2018

Päivittäin punaista lihaa syövät naiset voivat sairastua endometrioosiin muita todennäköisemmin. Lisääntynyt riski liittyi punaisen lihan lisäksi teollisiin lihatuotteisiin kuten makkaroihin. Yhteys saattaa selittyä lihan hormonaalisilla vaikutuksilla. Näin todettiin yhdysvaltalaisessa seurantatutkimuksessa, johon osallistui 82 000 naista.

Punaista lihaa päivittäin nauttivien riski sairastua endometrioosiin oli noin 60 % suurempi kuin naisten, jotka söivät lihaa korkeintaan kerran viikossa. Myös teollisesti prosessoitujen lihatuotteiden päivittäinen syöminen liittyi suurentuneeseen sairastumisriskiin, mutta yhteys ei ollut yhtä voimakas. Tutkimus julkaistiin American Journal of Obstetrics and Gynecology –lehdessä (1) ja siitä uutisoi mm. Duodecim.

Endometrioosissa eli limakalvon sirottumataudissa kohdun limakalvon kaltaista kudosta esiintyy kohdun ulkopuolella. Pesäkkeet aiheuttavat kudokseen kroonisen tulehdusreaktion, alavatsakipuja, vuotohäiriöitä ja mm. yhdyntäkipua. Endometrioosia sairastaa noin joka kymmenes nainen ja se aiheuttaa lapsettomuutta.

Endometrioosi – hormonit – soija? Minulta on joskus kysytty myös soijasta endometrioosin yhteydessä. Asiaa ei ole tutkittu kovin paljon. Yksi tutkimus löytyy Japanista, jossa soijaa syödään ylipäätään paljon (2). Tämän tutkimuksen mukaan soijan fytoestrogeenipitoisuudet veressä vähensivät riskiä vaikeaan endometrioosiin, mutta eivät lievään tautiin. Tutkijoiden johtopäätös oli, että soijan fytoestrogeenit saattavat vähentää endometrioosin riskiä. Toisessa tutkimuksessa selviteltiin eri ruoka-aineiden yhteyttä endometrioosiin (3). Soijan merkitys siinä jäi epäselväksi, mutta tutkimuksen mukaan riskiä endometrioosiin saattavat lisätä punainen liha, transrasvahapot ja kahvi. Riskiä vähentäviä ruoka-aineita olivat puolestaan kasvikset ja omega-3 sarjan rasvahapot. Tutkimuksessa oli 79 endometrioosipotilasta.

Päinvastaisia tuloksia saatiin kolme tutkittavaa käsittävästä tapauskertomuksesta (4). Siinä endometrioosia (ja muita gynekologisia vaivoja) sairastavilla oireet paranivat, kun soija oli jätetty pois ruokavaliosta. Tunnettu soijatutkija Mark Messina tosin kommentoi tätä tutkimusta puutteelliseksi, koska siinä ei oltu esim. lainkaan määritelty, mikä on se runsas määrä soijaa, jota tutkittavat väittivät käyttävänsä (5).

 

1. Yamamoto A ym. A prospective cohort study of meat and fish consumption and endometriosis risk. American Journal of Obstetrics & Gynecology 2018;DOI:10.1016/j.ajog.2018.05.034

2. Tsuchiya M. ym.. Effect of soy isoflavones on endometriosis: interaction with estrogen receptor 2 gene polymorphism. Epidemiology 2007; 18: 402–408.

3. Parazzini ym. Diet and endometriosis risk: A literature review. Reproductive Biomedine Online 2013 Apr;26(4):323-36.

4. Chandrareddy A, ym..Adverse effects of phytoestrogens on reproductive health: a report of three case. Complementary Therapies in Clinical Practice 2008:14(2):132-5.

5. Messina M. The endometrial effects of isoflavones: a discussion paper. Complementary Therapies in Clinical Practice 2008:14(3):212-4)

09.10.2018Vantaalla kokeillaan vegaaniruoan tarjoamista
16.08.2018Vegaaniäitien maidossa yhtä paljon B12-vitamiinia ja DHA:ta kuin muidenkin
15.08.2018Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta linjasi: vegaaniruoan evääminen tai siitä lisämaksun pyytäminen päiväkotilapsilta syrjintää
05.07.2018Punainen liha saattaa lisätä endometrioosin riskiä
07.06.2018Suomalaisten taaperoiden D-vitamiinipitoisuudet mitattiin - johtopäätöksiä ei voi soveltaa vegaaneihin
09.05.2018Tanskalaisvegaaneilla puutetta D-vitamiinista ja usealla lisäkilpirauhashormoni koholla
09.04.2018Vitamiinimerkinnät johtavat harhaan
16.03.2018Miksi nostin B12-vitamiinisuositustani
23.01.2018Varhaiskasvatuksen ruokasuositus jätti kuntien päätettäväksi, saako vegaanilapsi ruokaa
28.03.2017Vegaaniliitto madalsi D-vitamiinisuositustaan

Siirry arkistoon »