Varhaiskasvatuksen ruokasuositus jätti kuntien päätettäväksi, saako vegaanilapsi ruokaa

23.01.2018

Uuden 23.1.2018 julkaistun varhaiskasvatuksen ruokasuosituksen tavoitteena on antaa suuntaviivat lasten ravitsemuksen edistämisestä ja ravitsemuksellisesti riittävän ja terveyttä edistävän ruoan tarjoamisesta ja ruokakasvatuksesta varhaiskasvatuksessa.

”Terveyttä ja iloa ruoasta” – otsikoitu suositus ei tuo kuitenkaan juurikaan iloa vegaaniperheille, joiden lapsia suosituksen tavoitteet eivät koske. Suosituksessa päätös vegaaniruoan tarjoamisesta on jätetty paikallisen harkinnan ja linjausten varaan. Entä miten toimitaan silloin, jos kunta ei tarjoa ruokaa? Tähän suositus ei anna ohjeistusta. Vegaanilasten eriarvoinen kohtelu asuinpaikan mukaan tulee siis jatkumaan päiväkodeissa.

Suosituksessa kyllä todetaan Valtion ravitsemusneuvottelukunnan kanta, jonka mukaan huolellisesti koostettu vegaaniruokavalio sopii lapsille. Toisaalla tuodaan esille, että vähäisen tutkimuksen takia johtopäätöksiä ruokavalion vaikutuksista lasten terveyteen ja kasvuun ei voida toistaiseksi tehdä. Tämä toteamuksen lähteenä on 2017 julkaistu review –artikkeli (1), minkä 24 tutkimuksesta vain kaksi oli vegaanilapsista tehtyä ja peräti yhdeksän oli tehty Itä- Euroopassa (Puolassa ja Slovakiassa). Academy of Nutrition and Dietetics on todennut vuoden 2016 kannanotossaan, että hyvin suunniteltu vegaaniruokavalio on paitsi ravitsemuksellisesti riittävä, myös tukee lasten normaalia kasvua.

Suosituksessa kuitenkin neuvotaan, miten vegaaniruoka pitää toteuttaa, jos sitä varhaiskasvatuksessa tarjotaan. Vegaanin lautasmalli ei onneksi jätä sijaa paikalliselle harkinnalle ja pakastevihanneksille lihan korvaajana. Proteiinipitoisten kasvikunnan tuotteiden joukosta tosin puuttuvat uudet, helpot vaihtoehdot kuten nyhtökaura ja härkis.

1.Scürmann S, Kersting M, Alexy U. Vegetarian diets in children: a systematic review. European Journal of Nutrition 2017;56:1797-1817.

23.01.2018Varhaiskasvatuksen ruokasuositus jätti kuntien päätettäväksi, saako vegaanilapsi ruokaa
28.03.2017Vegaaniliitto madalsi D-vitamiinisuositustaan
25.01.2017Uusi kouluruokailusuositus suosii kasvisruokaa, mutta ei takaa ruokaa vegaanille
28.11.2016Academy of Nutrition and Dietetics uudisti lausuntonsa kasvisruokavalioista
06.04.2016Eurooppalaisista 40 % kärsii D-vitamiinin puutteesta - osuus on paljon suurempi kuin suomalaisilla vegaaneilla
02.04.2016Vegaaniruokavalio on sekä ilmastoystävällisin että terveellisin
31.03.2016Enemmistöllä sivuillani käyneistä D-vitamiinin saanti hyvällä mallilla
22.03.2016Suomalaisilla vegaaneilla petrattavaa jodin ja D-vitamiinin saannissa − joillakin myös kasvisten syönnissä