Academy of Nutrition and Dietetics uudisti lausuntonsa kasvisruokavalioista28.11.2016
Arvostettu ravitsemusasiantuntijoiden järjestö Academy of Nutrition and Dietetics (entiseltä nimeltään American Dietetic Association) julkaisee aika ajoin kasvisruokavalioista koosteen ”position paper”, johon on koottu se, mitä tieteessä on siihen mennessä tutkittu aiheesta. Uusin Position paper julkaistiin marraskuussa 2016. Uutta verrattuna edelliseen, vuonna 2009 julkaistuun koosteeseen on mm. ympäristönäkökulma. Kasvisruokavaliot eivät ole ainoastaan terveellisempiä kuin sekaruokavalio, vaan myös kestävämpiä ympäristön kannalta. Esimerkiksi vegaaniruokavaliossa kasvihuonepäästöt ovat yli 50 % pienemmät verrattuna sekaruokavalioon. Kasvisruokavaliot, vegaaniruokavalio mukaan lukien, sopivat kaikissa elämänvaiheissa ja tuovat mukanaan monia terveydellisiä etuja. Kasviruokavalioiden parantavasta vaikutuksesta monien sairauksien hoidossa puhutaan entistä varmemmalla äänenpainolla. Uusi tutkimustieto on myös paljastanut eroja eri kasvisruokavalioiden tehosta sairauksien ennaltaehkäisyssä. Vegaaniruokavalio on tutkimuksissa osoittautunut kaikkein tehokkaimmaksi mm. ylipainon, sydänsairauksien, verenpaineen ja tyypin 2 diabeteksen ehkäisyssä. Academy of Nutrition and Dieteticsin uudessa lausunnossa on annettu entistä enemmän täsmällisiä suosituksia. Esimerkiksi raskaana oleville suositellaan nyt rautaa 30 mg/vrk ja jodia 150 µg/vrk. D-vitamiinilisää suositellaan käytettäväksi silloin kuin sitä ei saada auringosta tai riittävästi täydennetyistä tuotteista, mikä tilanne on Suomessa talviaikaan. Virallisten D-vitamiinisuositusten sijaan mainitaan, että jotkut asiantuntijat suosittelevat D-vitamiinin päivittäiseksi määräksi 25 – 50 µg. |