Eurooppalaisista 40 % kärsii D-vitamiinin puutteesta - osuus on paljon suurempi kuin suomalaisilla vegaaneilla

06.04.2016

American Journal of Clinical Nutrition -lehden huhtikuun 2016 numerossa (1) julkaistiin laaja tutkimus eurooppalaisten D-vitamiinitilanteesta. Tutkimus käsitti 55844 henkilöä useista Euroopan maista eri leveysasteilta aina Kreikasta Islantiin. Tutkituista 40,4 %:lla veren 25-hydroksi-D-vitamiinipitoisuus (25(OH)D) oli alle 50 nmol/l, mikä on D-vitamiinin puutteen raja. Osuus oli paljon suurempi kuin suomalaisten vegaanien (n=22) ravitsemustilaa selvittäneessä tutkimuksessa (2), jossa alle kyseisen rajan jäi 24 % vegaaneista.

 Vielä vakavampaa puutosta esiintyi 13 %:lla eurooppalaisista (D-vitamiinipitoisuus alle 30 nmol/l). Tummaihoisilla alle 30 nmol/l pitoisuudet olivat paljon yleisempiä kuin valkoihoisilla.

1. Cashman KD, Dowling KG, Škrabáková Z, Gonzales-Gross M, Valtueña J, Henauw SD ym. Vitamin D deficiency in Europe: pandemic? American Journal of Clinical Nutrition 2016;103:1033-44.

2.Elorinne A-L, Alfthan G, Erlund I, Kivimäki H, Paju A, Salminen I ym. Food and nutrient intake and nutritional status of Finnish vegans and non-vegetarians. PLoS One 2016;11(2): e0148235.doi:10.1371/journal.pone.0148235

28.03.2017Vegaaniliitto madalsi D-vitamiinisuositustaan
25.01.2017Uusi kouluruokailusuositus suosii kasvisruokaa, mutta ei takaa ruokaa vegaanille
28.11.2016Academy of Nutrition and Dietetics uudisti lausuntonsa kasvisruokavalioista
06.04.2016Eurooppalaisista 40 % kärsii D-vitamiinin puutteesta - osuus on paljon suurempi kuin suomalaisilla vegaaneilla
02.04.2016Vegaaniruokavalio on sekä ilmastoystävällisin että terveellisin
31.03.2016Enemmistöllä sivuillani käyneistä D-vitamiinin saanti hyvällä mallilla
22.03.2016Suomalaisilla vegaaneilla petrattavaa jodin ja D-vitamiinin saannissa − joillakin myös kasvisten syönnissä