Vegaaniruokavalio on sekä ilmastoystävällisin että terveellisin

02.04.2016

Oxfordin yliopisto julkaisi tutkimuksen, jossa ensi kertaa tarkasteltiin kasviperäisen ruokavalion vaikutuksia sekä terveyteen että ilmastoon. Tutkijat mallinsivat neljän erilaisen ruokavalion vaikutukset 2050 -luvulle saakka. Nämä ruokavaliot olivat nykyinen keskiverto ruokavalio, ravitsemussuositusten mukainen ruokavalio, kasvisruokavalio ja vegaaniruokavalio.

Ruoantuotanto tuottaa enemmän kuin neljänneksen kaikista maailman kasvihuonekaasupäästöistä. Jos ihmiset söisivät laajasti ravitsemussuositusten mukaisesti, se vähentäisi kasvihuonekaasupäästäjä 29 prosentilla. Kasvisruokavalio vähentäisi päästöjä 63 %:lla ja vegaaniruokavalio 70 %:lla.

Verrattuna siihen, että syömistä jatketaan nykyisellä mallilla, ravitsemussuositusten mukaisella ruokavaliolla voitaisiin välttää 5,1 miljoonaa ennenaikaista kuolemaa vuosittain, kun taas kasviruokavaliolla säästettäisiin 7,3 miljoonaa ja vegaaniruokavaliolla 8,3 miljoonaa kuolemaa. "Liian yksipuolinen ruokavalio on yksi suurimmista terveysriskeistä maailmassa", toteaa tutkimuksen johtaja Marco Springmann. "Se, että hedelmiä ja kasviksia syödään liian vähän, ja punaista lihaa ja lihavalmisteita liikaa."

Tutkimus julkaistiin Yhdysvaltain kansallisen tiedeakatemian sarjassa (PNAS), joka on yksi maailman arvovaltaisimmista julkaisuista. Tutkimuksesta uutisoi Suomessa myös Yle.

 

28.03.2017Vegaaniliitto madalsi D-vitamiinisuositustaan
25.01.2017Uusi kouluruokailusuositus suosii kasvisruokaa, mutta ei takaa ruokaa vegaanille
28.11.2016Academy of Nutrition and Dietetics uudisti lausuntonsa kasvisruokavalioista
06.04.2016Eurooppalaisista 40 % kärsii D-vitamiinin puutteesta - osuus on paljon suurempi kuin suomalaisilla vegaaneilla
02.04.2016Vegaaniruokavalio on sekä ilmastoystävällisin että terveellisin
31.03.2016Enemmistöllä sivuillani käyneistä D-vitamiinin saanti hyvällä mallilla
22.03.2016Suomalaisilla vegaaneilla petrattavaa jodin ja D-vitamiinin saannissa − joillakin myös kasvisten syönnissä