Vegaaniruokavalio on sekä ilmastoystävällisin että terveellisin

02.04.2016

Oxfordin yliopisto julkaisi tutkimuksen, jossa ensi kertaa tarkasteltiin kasviperäisen ruokavalion vaikutuksia sekä terveyteen että ilmastoon. Tutkijat mallinsivat neljän erilaisen ruokavalion vaikutukset 2050 -luvulle saakka. Nämä ruokavaliot olivat nykyinen keskiverto ruokavalio, ravitsemussuositusten mukainen ruokavalio, kasvisruokavalio ja vegaaniruokavalio.

Ruoantuotanto tuottaa enemmän kuin neljänneksen kaikista maailman kasvihuonekaasupäästöistä. Jos ihmiset söisivät laajasti ravitsemussuositusten mukaisesti, se vähentäisi kasvihuonekaasupäästäjä 29 prosentilla. Kasvisruokavalio vähentäisi päästöjä 63 %:lla ja vegaaniruokavalio 70 %:lla.

Verrattuna siihen, että syömistä jatketaan nykyisellä mallilla, ravitsemussuositusten mukaisella ruokavaliolla voitaisiin välttää 5,1 miljoonaa ennenaikaista kuolemaa vuosittain, kun taas kasviruokavaliolla säästettäisiin 7,3 miljoonaa ja vegaaniruokavaliolla 8,3 miljoonaa kuolemaa. "Liian yksipuolinen ruokavalio on yksi suurimmista terveysriskeistä maailmassa", toteaa tutkimuksen johtaja Marco Springmann. "Se, että hedelmiä ja kasviksia syödään liian vähän, ja punaista lihaa ja lihavalmisteita liikaa."

Tutkimus julkaistiin Yhdysvaltain kansallisen tiedeakatemian sarjassa (PNAS), joka on yksi maailman arvovaltaisimmista julkaisuista. Tutkimuksesta uutisoi Suomessa myös Yle.

 

05.07.2018Punainen liha saattaa lisätä endometrioosin riskiä
07.06.2018Suomalaisten taaperoiden D-vitamiinipitoisuudet mitattiin - johtopäätöksiä ei voi soveltaa vegaaneihin
09.05.2018Tanskalaisvegaaneilla puutetta D-vitamiinista ja usealla lisäkilpirauhashormoni koholla
09.04.2018Vitamiinimerkinnät johtavat harhaan
16.03.2018Miksi nostin B12-vitamiinisuositustani
23.01.2018Varhaiskasvatuksen ruokasuositus jätti kuntien päätettäväksi, saako vegaanilapsi ruokaa
28.03.2017Vegaaniliitto madalsi D-vitamiinisuositustaan
25.01.2017Uusi kouluruokailusuositus suosii kasvisruokaa, mutta ei takaa ruokaa vegaanille
28.11.2016Academy of Nutrition and Dietetics uudisti lausuntonsa kasvisruokavalioista
06.04.2016Eurooppalaisista 40 % kärsii D-vitamiinin puutteesta - osuus on paljon suurempi kuin suomalaisilla vegaaneilla

Siirry arkistoon »